Alapanyagok amik mindig legyenek kéznél, ha úgy döntöttél életmódot váltasz

1. Rizspehely és Zabpehely

Ez a két alapanyag kincset ér azoknak, akik kicsit egészségesebben szeretnének élni. Nem
csak édesen, hanem sósan is el lehet őket készíteni. Nálam inkább az édesebb verzió jelenik meg gyakrabban, reggeli formájában. Legegyszerűbb elkészítési módja, ha kását csinálunk belőle, vízzel vagy lehetőleg növényi tejjel megfőzzük. Adhatunk hozzá kevés mennyiségben kakaóport, fahéjat, magvakat, fehérjeport, vagy akár gyümölcsöket is. 

  • Lisztnek ledarálva használhatjuk búzaliszt helyett sütéshez, plusz panírmorzsát
    helyettesíthetünk vele.

2. Tonhal
Ha van választási lehetőségünk, akkor mindig a vizes lében levő tonhalkonzervet vegyük.
Remek fehérjeforrás, illetve omega3 zsírsavat tartalmaz. A tonhal konzerv remek alternatíva, ha nincs időnk főzőcskézni, így pillanatok alatt produkálhatunk ebédet vagy vacsit. Csodás eleme lehet egy salátának, igazából bármilyen körethez passzol. Az ínyencek pedig házi tonhalkrémet is kreálhatnak a reggeli szendvicsükre.

3. Tojás
Úgy gondolom, nem kell túlragozni, a használatuk évezderekre nyúlik vissza. Teljes értékű fehérje- és zsírösszetétele mellett dúskál a vitaminokban és ásványi anyagokban. Laktató reggelinek, illetve sütéshez, -főzéshez előszeretettel használjuk.

4. Teljes értékű gabonák
A gabonáknak három rétegük van: a külső kemény héj, ezt nevezzük korpának, a középső
réteg a magbelső, illetve a belső réteg, a csíra. A finomított lisztekben csak a keményítőben gazdag magbelső található, a külső részt és a csírát eltávolítják belőlük. A teljes értékű gabonákban azonban ezek is megtalálhatók. Ezek a változatos étkezéshez elengedhetetlen tápanyag források: Köles, barna rizs, quinoa, árpa, hajdina, teljes értékű rozs, teljes értékű tönköly búza.

5. Gyümölcsök, zöldségek (akár friss, fagyasztott, vagy konzerves verzióban)
Ha frissen vásároljuk meg ezeket a táplálékokat, azt tudni érdemes, hogy a teljesen érett
zöldségek és gyümölcsök rendelkeznek a legmagasabb vitamin-, ásványianyag- és
antioxidáns tartalommal, így minél hamarabb, lehetőleg 1-2 napon belül el kell elfogyasztani a megvásárolt alapanyagokat, mert szobahőmérsékleten gyorsan veszítenek ezekből az értékes tápanyagokból. Számos tévhit kering a fagyasztott, illetve konzerves termékekkel kapcsolatban, miszerint ezek nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak. Ezek az állítások nem igazak, sőt, a legérettebb formájukban gyűjtik be őket, bizonyos esetekben pedig hőkezelik, majd hirtelen fagyasztják. A folyamat rendkívül gyors, így a minőségbeli romlás nem következik be és ezek az ételek kiolvasztáskor sem veszítenek hasznos tápanyagaikból.

6. Olajos magvak
Nem csak nasinak kiváló két étkezés közt, de sok más előnye is van, ha rendszeresen
fogyasztunk belőlük. Segíti a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását, elnyújtja a szénhidrát felszívódását a szervezetünkben, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, gyulladáscsökkentők, védik a szív-és érrendszert.